Er jeg blevet “Grøn”?

Når man arbejder med teknologi, og har gjort det i +20 år så har man implicit stor interesse i nye teknologier, dimser og dutter - kan man så blive helt teknologisk omvendt?

af Martin Lyngfeldt Henriksen

Den teknologiske interesse

Når man arbejder med teknologi, og har gjort det i +20 år så har man jo implicit stor interesse i nye teknologier, dimser og dutter. At skulle have det nyeste device af telefon og PC osv., har været en fast del af arbejdet og interessen ved at arbejde med IT.

Når man så har arbejdet med den cirkulære økonomi indenfor IT i nu lidt over 2 år, kan man så helt blive teknologisk omvendt?

Ja, jeg har i hvert fald fået den cirkulære økonomi ind under huden, og forstået at den forbrugsadfærd, som præger ny teknologi i dag, ikke kan fortsætte. Det at producere og forbruge ny teknologi, har meget stor påvirkning på klima og ressourcer, hvor bl.a. elektronisk affald er verdens hurtigst voksende affaldsstrøm.

I vores egen lille andedam, Danmark, er det specielt slemt, da vi som et ressourcestærkt forbrugsland, er et af de mest E-affalds genererende lande. Det skal laves om: så da nyt, ikke nødvendigvis er lig med bedre – og cirkulært kan være ligeså godt som nyt, må det jo betyde: Ja, jeg er blevet ”Grøn”.

Den forældede tilgang i IT-branchen: Nyt er lig med bedre

Det ligger et kæmpe pres på vores ressourcer når produktion af hardware, der indeholder guld, kobolt, kobber og andre knappe metaller og mineraler, hverken forsøges genanvendt, genbrugt eller repareret.

Disse forekomster er kritiske ressourcer, hvorfor det at producere teknologi i sin nuværende form, vil være ikke eksisterende i fremtiden. Cirkulær Økonomi er et af de få områder, hvor IT kan være med til at tage hånd om klimakrisen.

Danmark har det højeste forbrugsbaserede klimaaftryk i EU, og indenfor elektronisk affald svarer det til 17,7 Kg. pr. dansker. Vi skal altså ændre vores indkøbs- og forbrugsadfærd generelt.

Vi har i IT-branchen haft en forældet tilgang om, at nyt altid er lig med bedre. Det kunne ikke være mere forkert.

I dag handler fremsynethed derimod om at træffe tydelige, klimavenlige og cirkulære valg i virksomheden. Her er genfremstillet/cirkulært IT-udstyr en lavthængende frugt, der ikke kun bidrager positivt til virksomhedens ESG-regnskab, men også til positioneringen overfor både nye og nuværende medarbejdere og konkurrenter, som en grøn og værdidrevet arbejdsplads.

Kvalitet i den cirkulære model

Mange virksomheder har tidligere haft svært ved at implementere et mere cirkulært og bæredygtigt indkøb- og forbrugsmønster, da markedet indenfor teknologi (primært hardware), historisk set har været præget af fragmenteret udbud og kvalitet.

Det har været næsten umuligt for en virksomhed at bygge en strategi, og få en kvalitet ind i den cirkulære forretningsmodel. I dag er der dog ingen undskyldning for ikke at begynde at arbejde med det cirkulære indkøb og forbrug af f.eks. PC’er, mobility og datacenter produkter.

Der findes cirkulære løsninger, der kvalitetsmæssigt er helt på højde med nyt (lineært), og som har store bæredygtige incitamenter, samt økonomiske fordele.

Ét område kunne være Circular Computing, der leverer verdens første genfremstillede laptop efter BS-8887 standarden, et cirkulært produkt, der kan sammenlignes med nyt.

Cranfield Rapport – Circular Vs. New

Medarbejderne vil gerne være med

Med de massive klimaudfordringer vi står overfor, er de fleste i deres private sfære så småt begyndt at ændre adfærd. Vi er blevet meget bedre til sortere affald og vores forbrugsadfærd ændrer sig med små skridt. Vi er efterhånden så godt belyste i, at vi personligt tager ansvar – og denne adfærd har mange et ønske om, også at tage med på arbejdspladsen.

Flere undersøgelser viser, at medarbejderen ønsker mere bæredygtighed f.eks.i valget af  IT-produkter. De ønsker desuden at være med i virksomhedens ambitiøse målsætninger, og her har IT en unik mulighed for at være katalysator til medarbejderinddragelsen.

Skal nyansatte altid have den nyeste computer? (finans.dk)

Tag taktstokken og lav en Net-Zero strategi i IT

Bæredygtighed er det vigtigste strategiske parameter i virksomhederne i dag. Der er sat nogle meget ambitiøse klimamålsætninger og alle forretningsområder, skal være en del af rejsen. IT-forretningen er generelt ikke ramt af dette område endnu, og derfor har IT en helt unik mulighed, for at tage taktstokken selv, inden det kommer oppefra og ned.

Vær proaktiv i en mere bæredygtig IT-forretning, find og implementer modeller, hvor IT kan være en katalysator i virksomheden Net-Zero strategi.

Vil du også være ”Grøn”? 😊🌱

Ønsker du flere personlige eller faglige grønne tanker fra IT branchen, så er du velkommen til at kontakte mig. Du er også velkommen til at se mere i vores cirkulære univers her hos COMM2IG: Cirkulær IT – COMM2IG

Og til sidst håber jeg, at du vil deltage til COMM2IG HORISONT, hvor der vil være mange inspirerende indlæg fra alle COMM2IGs forretningsområder. Mit team i Cirkulær IT vil bl.a. fortælle endnu mere om, hvordan IT-branchen har en unik mulighed, for at være på forkant med virksomhedens bæredygtige målsætninger.