Grønne mødelokaler

Hvordan får du et grønnere mødelokale? Her får du mit bud på løsninger og produkter, der vil tage dig i retning mod et grønnere mødelokale.

af Søren Maibom

Der er flere ting man kan kigge på, når man ønsker et mere miljørigtigt mødelokale. Der er de mere simple faktorer såsom strømforbruget og strømkilden. Derudover er der valget af de mest energibesparende produkter. Du kan også aktivt tilvælge producenter, med en bevidst strategi om at producere produkter med mindst muligt aftryk på miljøet (miljøoptimeret emballage, transport og materialet i produkterne) Slutteligt er der optimering ved hjælp af sensorer til dataindsigt og smart styring af hele mødelokalet.

Producenter der brillerer i bæredygtighed

Jeg vil fremhæve især to producenter, som jeg synes er værd at bemærke på bæredygtigheden af deres produkter. På skærme skiller Samsung sig ud bl.a. ved at deres kabinetter er lavet af harpikslignende materiale. Samsung har et mål om at bruge 100% bæredygtige materialer inden 2025. Desuden er Samsungs professionelle skærme designet til at være så energieffektive som muligt.

På højttalere er Genelec hundredemetermestre indenfor bæredygtighed. Genelec højttalere er blandt andet lavet af genbrugsaluminium. Vores AV team har for nyligt installeret Genelec-højttalere hos HimmerLand. Her bruger 22 højttalere i drift med 80 DB (jævnt lydniveau) kun 122W tilsammen. Til sammenligning bruger én computerskærm ca. 90W. Det er altså ret vildt at de ikke bruger mere energi. Genelec har også vundet en pris fra International Trade Association for the Broadcast and Media Industri (IABM) for deres bæredygtighedsindsats. IABM udtaler:

”The Genelec’s sustainability commitment is pervasive to everything they do – from how they source their raw materials, such as using recycled aluminium, to manufacturing, to solar panels on the roof, and to establishing a “certified pre-owned" business which avoids the all-too-common throw-away mentality. This company has a deep commitment that runs throughout their business. If all companies had this ethos, we’d all be in a better place.”

Tag styring på dit mødelokale — bæredygtigt (og smart)

Står skærmen og lyset tændt hele dagen i jeres mødelokaler og på kontoret? Er der dårligt indeklima? Har I et generelt overforbrug af ressourcer? De fleste vil have stor gavn af at optimere ressourcer, og dermed undgå spild; spare på klimaet og pengepungen.

At være bæredygtig betyder ikke nødvendigvis altid at det er dyrere. Det kan ofte være en investering i besparelser på sigt. Jeg er stor fortaler for IOT-sensorer. Det kunne blandt andet være fra Neowit – og dertil generel styring af lokalerne med enten Biamp eller Q-sys. Det giver din virksomhed stor dataindsigt, og det vil optimere dine ressourcer. IOT sensorer kan bruges til at monitorere luftkvalitet, temperatur, mennesker i mødelokaler og så kan de integreres med dit øvrige AV udstyr.

Ghost meetings (spøger det?)

Kender du det, når en gruppe nisser på din arbejdsplads, har booket et mødelokale et år frem i tiden, men det var måske lige i overkanten, så de er stoppet med rent faktisk at bruge deres ellers bookede mødelokale?

Dette kaldes Ghost Meetings, og kan elimineres med IOT sensorer. Sensorerne kan nemlig indstilles til at frigive lokalet efter et givent tidsrum. Desuden kan sensorerne også opsnappe et uplanlagt møde, hvis der f.eks. er 2 mennesker, der går ind i et mødelokale uden at booke det – så bookes lokalet automatisk for uspecificerede personer i et givent tidsrum. På den måde løber man heller ikke ind i, pludselig at blive smidt ud af en ny booking af mødelokalet.

Kontakt Søren Maibom, hvis du ønsker at høre mere om, hvordan vi kan hjælpe dig.